Vandaag begint Pesach, de herdenking van de uittocht uit Egypte. Dit wordt gevierd met een belangrijke maaltijd die de eerste avond van dit 8 daagse feest wordt gegeten. Deze hele maaltijd staat in het teken van de uittocht en de mondelinge overlevering ervan.

Tijdens de maaltijd wordt er verteld waarom het zo belangrijk is om dit niet te vergeten. Waarom het belangrijk is om te weten waar onze wortels liggen?

Hoe we zijn gekomen tot wie wij nu zijn. Het gaat er NIET om om vast te willen houden aan het oude maar om het oude te herinneren. Om te herinneren waar we vandaan komen. Wie waren we wat hebben we meegemaakt en hoe en wat hebben we daarvan geleerd. Wie zijn we geworden?

Het begint bij onze wortels, onze voorouders. Wat hebben zij ons geleerd en te leren. Hoe zijn wij gegroeid tot wie we nu zijn. Als we geen aandacht geven aan onze wortels en deze niet voelen  of willen voelen dan zijn we niet geaard dan zitten we niet stevig in de grond. Dan kan een klein duwtje al genoeg zijn om ons van ons stuk te laten vallen.

Kijk naar de bomen zij hebben een breed wortelstelsel minimaal zo breed als hun kruin en meestal net zo breed en diep. Zij zijn goed geaard en kunnen de grootste stormen weerstaan.

Maar hoe zit dat bij mij?
Ik heb een tijdlang geen aandacht gehad voor mijn wortels ik was niet geaard en daardoor ben ik omgevallen toen er een stevige wind opstak. Ik had geen aandacht voor mijn wortels, ik was niet bezig met wie ik was en waar ik vandaan kwam. Ik had zelfs mijn wortels in twijfel getrokken.

Ik kom uit een Christelijk nest heb goede normen en waarden meegekregen en toen ik het nest verliet wist ik waar mijn wortels lagen. Maar gaande weg werden mijn wortels vager. Ik wilde het zelf uitzoeken. En daar is niets mis mee, het is heel goed om uit te zoeken wie jij bent. Want je bent niet je moeder en je bent niet je vader. Maar je bent wel een deel van hen allebei en dat moet je niet vergeten. Ik ging mijn eigen weg en daarbij heb ik mijn eigen wortels ontwikkeld. Nieuwe wortels die ik nu kan zien maar die ik een hele tijd niet zag, waarvan ik niet gewaar was dat ze aan het groeien waren.

Onze basis, onze wortels, geven ons zekerheid, veiligheid. Ze zijn de basis voor een goede gezondheid, ze geven ons grenzen. Ze voeden ons en laten ons bloeien.

In mijn leven is mijn basis al op jonge leeftijd flink beschadigd. Toen ik 5 jaar oud was kreeg ik een ernstig ongeluk waarbij ik groot trauma op liep en het bijna niet overleefde. Dit had niet alleen op mij een grote impact, maar ook op mijn ouders en mijn broers en zussen. Maar als jong kind ben je heel flexibel en herstel je snel en ga je weer door. Veel later kwam ik er achter wat voor een impact dit op mij heeft gehad.

Op de eerste hulp waar ik na het ongeval werd binnen gebracht zij een van de zusters tegen mij “Stom kind, je hebt in je broek geplast”. Dit was niet waar, ik had ernstig buik trauma mijn darmen waren kapot en mijn blaas was gebarsten. Maar tegen een kind van 5 dat binnen wordt gebracht na een ongeval zeg je dit sowieso niet. Jaren later ben ik er achtergekomen dat deze opmerking “stom kind” een diepe impact heeft gehad. Ik heb mij lang een stom kind gevoeld, ik was niet goed genoeg, ik kon het toch niet….. Al was ik me er grotendeels niet bewust van. Het heeft mij wel gevormd tot wie ik nu ben. Deze opmerking heeft mijn wortels en groei ernstig beschadigd.

Wellicht heeft dit ook bijgedragen aan het feit dat ik me altijd het buitenbeentje in ons gezin heb gevoeld. Maar daar hebben ander aspecten ook aan bijgedragen.
Ik heb een fijne jeugd gehad en me altijd veilig gevoeld. Bewust ben ik hier niet mee bezig geweest.

Toen ik 17 was overleed mijn vader. Mijn levenshouding veranderde toen drastisch. Ik kon altijd makkelijk leren en vond school heel fijn. Maar het voelde als of ik geen drive meer had. Ik ging wel door, maar anders. Ook hier weer een moment dat mijn wortels een flinke knauw kregen.

Door mijn ongeluk toen ik 5 jaar was, is mijn interesse in medicijnen en chirurgie ontstaan. Ik wilde vanaf dat moment chirurg worden. Maar toen ik van school kwam dacht ik daar anders over. Ik kon me niet voorstellen dat ik nog minimaal 10 jaar moest studeren. Wat ook meespeelde was dat wij het thuis niet breed hadden en ik wilde niet dat mijn moeder nog meer kosten zou krijgen Inmiddels had ik een vriend,  dus ik ben gaan werken en niet gaan studeren.

Mijn carrière ging niet vlot ik heb vele kortstondige banen gehad. Ook hierin zie ik nu dat het niet geworteld zijn heeft meegespeeld. Ik was heel onrustig, snel verveeld en afgeleid. Uiteindelijk vond ik pas jaren later rust en hield ik dezelfde baan voor een langere tijd.

In deze tijd kwam ook de verandering hoe ik dacht over mijn opvoeding en mijn religie. Ik ben daar anders over gaan denken en heb mij breder georiënteerd. Ik dook het alternatieve circuit in. Behaalde mijn diploma voor voetreflexologie en ging ook veel lezen op dat gebied. Acupunctuur, tarot, alternatieve geneeswijzen. Hier ontstond het moment dat ik mijn eigen wortels begon te ontwikkelen. Maar zonder de aandacht aan de al gevormde wortels.

Mijn relatie liep stuk en ik kreeg een nieuwe relatie, we zijn inmiddels zo’n 15 jaar later. Het beëindigen van een relatie, hoe goed zoiets ook verloopt, is toch traumatisch. Maar voor mij was dit een wake-up call. Ik ging het anders doen en ik ging aan het werk met mezelf. Dat deed ik ook, maar ik hield het niet vol. De orde van de dag nam het toch weer over. Natuurlijk was mijn nieuwe leven anders dan mijn oude leven, maar toch verloor ik mezelf weer.

Pas jaren later na dat ik een paar waarschuwingen (zo kan ik ze nu zien) in de wind had geslagen kwam er een punt waarop ik wel moest luisteren.
Ik werd ziek, ernstig ziek. Mijn hele wereld stond stil terwijl de rest van de wereld doorging. Maar ik ben er nog, ik heb me er doorheen geslagen.

Toen ik ziek werd kwam ik in contact met een verpleegkundige die ook reizen begeleide en hij vertelde mij hierover. Ik voelde de passie waarmee hij hier oversprak en ik heb me aangemeld voor een reis. Een stiltereis. Een week in volledige stilte waardoor je volledig op jezelf wordt teruggeworpen en wel moet gaan voelen. Pfffff… dat was wel wat. Ik heb er zo van genoten ondanks de tranen en de diepe moeilijke momenten. Op de terugweg naar huis heb ik gezocht naar een opleiding waar ik mijn hart van voelde opengaan. En die vond ik. Ik zat al jaren in de financiële wereld en eigenlijk was ik daarin helemaal niet meer gelukkig. Ik hield van mijn werk, maar ik deed het niet met mijn hart. Ik heb me ingeschreven en nu na twee jaar mag ik mezelf Energetisch Therapeut noemen. En wow wat krijg ik daar een energie van om vanuit mijn hart mensen te mogen helpen hun weg weer te vinden. Mijn docente zei dat de beste vorm van healing wordt gegeven door de wounded healer. Ja, zo durf ik mijzelf te noemen. Wounded, gewond op meerder manieren.

Hoe is het nu met mijn wortels?
Inmiddels heb ik er weer contact mee. Ik ben er zelfs veel mee in contact en probeer te doorgronden waar ik vandaan kom. Want als ik dat weet, weet ik ook wat voor groei ik heb doorgemaakt en waarheen ik verder wil groeien. Het wordt mij steeds duidelijker wat mijn doel is waar ik naar toe wil groeien maar die wortels, die hebben eerst nog veel aandacht nodig.

Inmiddels heb ik het besef dat ik eerst moet wortelen, aarden, eerst moet mijn basis in orde zijn. Ik moet mij veilig weten en zorgen dat mijn gezondheid, gewicht en voeding goed zijn, pas dan kan ik groeien en ontwikkelen in wie ik wil zijn. De start is er en ik weet dat dit niet zomaar op zijn plaats valt maar ik ga ervoor….

En hoe is het met jouw wortels?
Ben jij je bewust waar je vandaan komt? Bewust van de groei die je al hebt doorgemaakt en weet jij waar je naar toe wilt?

Als jij twijfelt of je hier volmondig ja op kan zeggen, dan wil ik je graag begeleiden om dit straks wel te kunnen zeggen. Ik wil graag samen met je kijken waar het nodig is om je wortels te bekijken en welke delen ervan aandacht nodig hebben.

In een aantal online sessies help ik je je weg naar groei te vinden. Vanuit mijn eigen ervaring en zonder oordeel, maar met volle aandacht vanuit mijn hart voor jouw.

Neem contact met me op voor een intake of als je direct ja zegt, boek dan gelijk drie sessies van ongeveer een uur voor € 150,00